Ce trebuie sa fac in cazul unui accident rutier ?

Ce trebuie sa fac in cazul unui accident rutier ?

Accident Rutier : informaţii de interes public referitoare la rolul asigurărilor obligatorii RCA, la modul de protocolare a diverselor tipuri de accidente rutiere, precum şi cu privire la modalitatea de obţinere a despăgubirilor.

accident rutier

Ce este R.C.A ?

Asigurarea RCA este un contract incheiat intre posesorul unui automobil ( poate fi persoana fizica sau persoana juridica ) si o companie de asigurare ( autorizata in acest sens ), ce are ca scop unic despagubirea tertelor persoane prejudiciate in urma accidentelor de circulatie. Asigurarea RCA acopera pagubele produse tertilor, din vina dumneavoastra in urma unui accident rutier.

ATENTIE : RCA nu este CASCO! Asigurarea RCA nu acopera pagubele suferite de masina ta in cazul in care ai fost gasit vinovat de producerea accidentului rutier. Polita RCA este valabila numai pe teritoriul Romaniei, in afara granitelor fiind valabila polita Cartea Verde.

Utilitatea RCA & ce despagubeste

accident rutierAceasta asigurare are ca scop primirea de despagubiri pentru daunele suferite de catre cel pagubit, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. RCA ul despagubeste :

 • vatamarea corporala sau decesul celui accidentat ;
 • orice tip de pagube materiale pe care l-ai provocat ;
 • pagubele rezultate din lipsa de folosinta a vehicului avariat ;
 • cheltuielile de judecata realizate de catre cel nevinovat.

 

Situatia in care nu ai RCA !

Vei fi penalizat cu :

 • amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 Lei 
 • retinerea certificatului de inmatriculare
 • retinerea placutelor de inmatriculare 
 • daca esti gasit vinovat de producerea accidentului atunci vei plati despagubirile.

Conditii pentru incheierea politei de asigurare RCA

Pentru a putea incheia o polita de asigurare RCA trebuie indeplinite urmatoarele conditii :

 • autovehiculul sa fie inmatriculat / supus inmatricularii sau inregistrat in Romania ;
 • asiguratul sa fie persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului / persoana pe numele careia urmeaza sa se inmatriculeze autovehiculul (este valabil si in cazul autovehiculelor achizitionate in leasing)
 • prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului – certificat de inmatriculare/ carte de identitate / document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.

Accident Usor !

Daca accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale :

Mergeti impreuna la sectia Politiei Rutiere pe raza caruia a avut loc accidentul. Politia va incheia procesul verbal, va stabili vinovatia si va elibera autorizatia de reparatie. Soverul vinovat de producerea accidentului va da, celuilalt sofer, o copie a politei sale RCA.

Exista si varianta constatarii amiabile !

Accident cu victime

In cazul in care in urma unui accident rutier au existat raniti :

Important este sa nu parasiti locul accidentului pana la sosirea unui echipaj de politie ! Politia va incheia procesul verbal, va stabili vinovatia si va elibera autorizatia de reparatie a vehiculului. Soferul vinovat de producerea evenimentului rutier va da o copie a politiei sale RCA celuilalt sofer.

Obtinerea despagubirii

Pentru a se putea obtine despagubirea in urma unui accident rutier trebuie :

 1. sa instintezi societatea de asigurari a persoanei gasite vinovate de producerea accidentului rutier, precizand cauzele si imprejurarile producerii accident lui rutier;
 2. inspectorul de dauna va efectua costatarea avariilor , va deschide dosarul de dauna si iti vor inmana o nota de constatare;

Documentele pe care trebuie sa le detii in fata asiguratorului

 • formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto implicaţi în accident rutier sau procesul verbal eliberat de Poliţie;
 • permisul de conducere;
 • actul de identitate;
 • certificatul de inmatriculare a vehiculului ;
 • cartea de identitate a vehiculului;
 • procura notariala/imputernicire notariala ( in cazul in care vehiculul nu-ti apartine )

ATENTIE : Ai dreptul să îţi alegi singur service-ul în care îţi vei repara maşina! Service-ul nu îţi poate fi impus de compania de asigurări. Cel mult, ţi se poate recomanda unul pentru a micşora timpul în care îţi vei recupera maşina după reparaţie, nemaifiind nevoie să aştepţi ca asigurătorul să facă plata către service. Dacă alegi să plăteşti singur reparaţia maşinii, poţi merge cu documentele ce fac dovada plăţii la asigurător pentru a-ţi recupera banii.

Se poate solicita plata despăgubirii înainte de reparaţia maşinii!

Categoric da! În această situaţie, asigurătorul este obligat să stabilească valoarea despăgubirii în funcţie de preţurile pentru piese, părţi componente, materiale şi manoperă necesare reparaţiei, practicate de către unităţile de specialitate, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto şi/sau cataloagele pentru piese de schimb.

Despăgubirea se plăteşte şi dacă persoana vinovată:

 • a condus maşina fără aprobarea proprietarului
 • a produs accidentul cu intenţie
 • a condus maşina având permisul de conducere suspendat (sau fără permis de conducere)
 • a produs pagube altor vehicule/proprietăţi în timp ce săvârşea o infracţiune sau încerca să se sustragă de la urmărire. În aceste situaţii, asigurătorul va recupera valoarea despăgubirii de la persoana vinovată.

Compania de asigurări nu va plăti despăgubirea dacă ambele maşini implicate în accident au acelaşi proprietar.

SC Insurance Collect SRL va sta la dipozitie pentru orice probleme oferind consultanta si asistenta juridica.