Accident rutier? Formularul Constatare amiabila de accident

Constatare amiabila de accident

by #recuperari-asigurari

Ai fost implicat într-un accident rutier? – Constatare amiabila de accident

Formularul de constatare amiabila de accident poate fi utilizat în anumite condiții. Daca sunt îndeplinite condițiile pentru utilizarea constantului amiabil. Accident rutier în urma căruia au rezultat doar pagube materiale. Iata care sunt pașii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Acceptul de a utiliza formularul de constatare amiabila de accident.

A. Conducătorii auto implicați în accidentul trebuie sa accepte soluționarea pe cale amiabila. Adica prin procedura de constatare amiabila. In situația în care una dintre parți nu este de acord cu utilizarea procedurii de constatare amiabila de accident. Atunci unitatea de politie pe raza căreia s-a produs accidentul este singura competenta sa constate accidentul.
 
B. Luați datele martorilor de la accident și adăugați-le pe formular. Partea din dreapta sus, cu majuscule și lizibil.

ATENȚIE! Martorii nu trebuie sa fie nici transportați, nici soți sau persoane ce gospodăresc împreună. Nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiași persoane fizice sau juridice la care sunt angajați și conducătorii auto. Utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.

Conducătorii auto implicați în accident completează împreună un singur formular de constatare amiabila de accident. ! Formularul are doua pagini auto-copiative, câte una pentru fiecare dintre conducători. Ambele pagini au aceeași valoare juridica.
 
Constatare amiabila de accidentC. Conducătorii auto completează (complet și corect) una din secțiunile formularului de Constatare amiabila de accident. Intitulate Vehicul A și Vehicul B . Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducători, cu datele de identificare personale ale deținătorului poliței de asigurare. ale conducătorului vehiculului, ale vehiculului și cele din polița de asigurare de răspundere civila auto.

ATENȚIE! Constantul amiabil poate fi utilizat numai dacă este completat și semnat de către ambii conducători implicați în accident. In cazul în care unul dintre vehicule este parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul/utilizatorul acestuia.

 
D. Realizarea schiței accidentului. Desenați o singura schiță de comun acord cu celalalt șofer implicat în spațiul comun destinat pentru realizarea schiței accidentului. Completarea și semnarea formularului nu reprezinta recunoașterea vinovatiei în producerea evenimentului. Reprezinta un cumul de elemente și fapte care vor ajuta în soluționarea dosarelor de dauna. Rugați-l pe celalalt șofer implicat în accident sa va arate documentele de identificare. Carte de identitate, talonul mașinii, permisul de conducere și polița RCA. Puteți evita astfel cazuri în care datele de identificare sunt scrise greșit sau chiar sunt furnizate intenționat alte date (datele altei mașini, din alta polița RCA, din alt permis de conducere, etc.).
Nu modificați însemnările din formular după completarea și semnarea acestuia când va întoarceți acasă!

2. Depunerea formularului de constatare amiabila de accident la societatea de asigurare.

A. Pentru plata despăgubirilor depuneți formularul la compania de asigurare menționată de celalalt conducător. Adica către societatea care asigura RCA celuilalt vehicul implicat.
 
B. Trebuie sa va prezentați personal la asigurătorul unde veți depune formularul și sa completați o declarație tipizata. Urmând ca asigurătorul sa va elibereze un document de introducere în reparație, sa stabilească vinovăția și sa acorde despăgubireaIn cazul în care depuneți formularul și obțineți și documentul de intrare de reparație de la alt asigurător decât propriul asigurător RCA. Este bine sa avizați în scris și propriul asigurător RCA și sa-i transmiteți o copie lizibila a formularului. Alături de declarația referitoare la modul de producere a accidentului și copii ale altor documente relevante cum ar fi. :declarații. poze. autorizația de reparație. documente referitoare la identitatea martorilor sau a șoferului celuilalt vehicul. la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.
 
Termenul RECOMANDAT în care trebuie sa transmiteți formularul de constatare amiabila de accident este de 24 de ore. Legislația nu indica, în mod expres un termen. Orice accident pe care îl provocați va conduce la creșterea primei dumneavoastră de asigurare RCA.

 
In situația în care ați fost implicat într-un accident rutier și asigurătorul are o conduita necorespunzătoare ne puteți contacta. ANALIZA DOSARULUI ESTE GRATUITA.