Despăgubirile primite de rudele șoferului vinovat.Conform I.C.C.J

Despăgubirile primite de rudele șoferului vinovat

by #recuperari-asigurari

Despăgubiri primite de rudele șoferului vinovat de producerea accidentului

despăgubirile primite de rudele șoferului vinovatIn practica despăgubirile primite de rudele șoferului vinovat nu erau unitar acordate. Astfel, ca unele instante de judecata acordau despăgubiri și rudelor șoferului vinovat. Pentru a crea o practica unitara a fost nevoie de o dispoziție a I.C.C.J care a judecat un recurs în interesul legii pe acest temei. Decizia Înaltei Curți a devenit obligatorie pentru toate instantele de judecata. Aceasta fiind publicata în M.O. Decizia nr. 23/2015 – publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 2 februarie 2016.

Despăgubirile primite de rudele șoferului vinovat de producerea accidentului nu sunt acordate în orice condiții.

Asigurătorul RCA va fi obligat la acordarea despăgubirilor către rudele șoferului vinovat în anumite condiții:
  • rudele conducătorului auto sa fi fost victime directe ale accidentului auto;
  • acestea sa fi suferit vătămări corporale în urma accidentului.
Se observa astfel ca despăgubirile primite de rudele șoferului vinovat se vor acorda:
soțul, soția sau persoanele aflate în întreținerea proprietarului sau conducătorului auto vinovat, cu condiția ca persoanele respective să fi fost ele însele vătămate/decedate în accident, deci să fi fost victime directe ale accidentului.
Decizia Înaltei Curți privește numai vătămările corporale suferite direct de rudele aflate în vehicul asigurat. Si ca acestea sa fi fost victime directe ale evenimentului rutier. Astfel se transfera riscul asigurat către societatea de asigurare. In lipsa contractului de asigurare, obligația de reparare revine celui vinovat de producerea lui.
 
Despăgubirile primite de rudele șoferului vinovat se vor acorda potrivit deciziei 23/2015. Insa, conform Legii nr. 136/1995 asigurătorul este obligat la despăgubiri:
  • persoanelor aflate în afara mașinii care a produs accidentul;
  • persoanelor din mașină respectiva, cu excepția șoferului.

Obiectivul asigurării de răspundere civila auto- R.C.A este de a garanta despăgubirea victimelor accidentelor rutiere. Existenta polițe de asigurare constituie fundamentul principal al obținerii de despăgubiri. Chiar în lipsa unui contract de asigurare orice victima a unui accident rutier va primi o despăgubire de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii. (In cazul în care autovehiculul este înmatriculat sau staționează în mod obișnuit în Romania.) .Sau de la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania. (în situația în care autovehiculul este înmatriculat în străinătate). Dacă ați fost implicat într-un accident auto produs din vina altcuiva, sunteți îndreptățit sa solicitați despăgubiri.