Exercitarea unui drept recunoscut de lege (autorizarea legii)

Exercitarea unui drept recunoscut de lege (autorizarea legii)

by #recuperari-asigurari

exercitarea unui dreptArt. 21 C.pen. reglementează trei cauze justificative, respectiv: 1. exercitarea unui drept recunoscut de lege (autorizarea legii); 2. îndeplinirea unei obligații impuse de lege cu respectarea condițiilor și limitelor prevazute de aceasta (ordinul legii); 3. îndeplinirea unei obligații impuse de autoritatea competenta, în forma prevazuta de lege, dacă aceasta nu este în mod vădit ilegala (comanda autorității legitime).

Astfel, se prevede ca este justificata fapta prevazuta de legea penala constând în:

1.exercitarea unui drept recunoscut de lege (autorizarea legii)

  • Prin noțiunea de lege se înțelege actul normativ emis de Parlament, alte acte normative ori o hotărâre judecătorească. Poate fi invocata atât de o persoana fizica, cât și de o persoana juridica.

2.îndeplinirea unei obligații impuse de lege cu respectarea condițiilor și limitelor prevazute de aceasta (ordinul legii)

  • spre deosebire de exercitarea unui drept, care este facultativa, îndeplinirea unei obligații impuse de lege are caracter imperativ. Fapta persoanei care o executa în condițiile și limitele prevazute este justificativa. Activitățile efectuate trebuie sa fie prevazute de lege, sa aibă un scop legitim și sa fie necesare și proporționale cu scopul urmărit. Poate fi invocata atât de o persoana fizica, cât și de o persoana juridica.

3.îndeplinirea unei obligații impuse de autoritatea competenta, în forma prevazuta de lege, dacă aceasta nu este în mod vădit ilegala (comanda autorității legitime)

  • impunerea obligației nu trebuie sa provină de la o autoritate privata. Cauza justificativa poate fi reținută și atunci când s-a pus în executare o obligație impusa nelegal de autoritatea competenta, cu excepția situației în care caracterul nelegal este vădit. Poate fi invocata atât de o persoana fizica, cât și de o persoana juridica.

Efectele produse de exercitarea unui drept – cauza justificativa

  • Înlătură caracterul penal al faptei săvârșite în exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații. Astfel, fapta devine justificata (licita).
  • Nu pot fi aplicate făptuitorului pedepse, măsuri educative ori alte sancțiuni de drept penal. Ex.: măsuri de siguranță, care pot fi dispuse, potrivit 107 alin. (2) C.pen., numai dacă fapta este nejustificata.
  • Produce efecte în rem, care se răsfrâng și asupra participanților.
  • Daca cauza justificativa exercitarea unui drept este constata în cursul urmăririi penale, procurorul va dispune clasarea. Daca este constata în cursul judecații, instanta va dispune achitarea.
  • Retinerea comiterii faptei în exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații înlătură, în principiu, răspunderea civila delictuala. In schimb, îndeplinirea unei activități impuse sau permise de lege ori ordinul superiorului nu îl exonerează de răspundere pe cel care putea sa își dea seama de caracterul ilicit al faptei sale săvârșite în asemenea împrejurări.