Infracțiunea de omor și nu loviri sau vătămări cauzatoare de moarte!

Infracțiunea de omor și nu loviri sau vătămări cauzatoare de moarte!

by #recuperari-asigurari

Distincția dintre infracțiunea de omor și L.C.M

Distincția dintre infracțiunea de omor prevazuta de art. 188 NCP (Omor) și infracțiunea prevazuta de art. 195 C.pen. (loviri sau vătămări cauzatoare de moarte). se face, în principiu, în funcție de:

  • infracțiunea de omorZona unde au fost aplicate loviturile. ( lovitura vitala sau ne-vitala);

  • Aptitudinea obiectului cu care au fost aplicate loviturile de a produce moartea;

  • Numarul și intensitatea loviturilor aplicate;

  • Vârsta sau starea de sănătate a victimei.

Astfel ca:
lovirea cu intensitate a victimei cu briceagul în zona inghinala, cu consecința secționării arterei femurale, leziuni ce au dus la deces.
Constituie infracțiunea de omor, iar nu infracțiunea de loviri cauzatoare de moarte. Ținând seama ca lovitura viza abdomenul, zona conținând organe a căror lezare prin taiere sau înțepare duce, de regula, la moartea victimei. Ca obiectul vulnerant este apt pentru uciderea unei persoane. Iar lovitura a fost aplicata cu intensitate deosebita. (Trib. Suprem, secția penala, decizia nr.17/1987, in C.D. 1987, p.286)

Determinarea încadrării infracțiunii

Atunci când:
intre inculpat și soția sa a avut loc un conflict, care a degenerat ni insulte și loviri reciproce, aplicate la întâmplare. Nu s-a stabilit ca inculpatul s-a folosit de obiecte apte sa genereze moartea, dar prin activitatea sa el a cauzat victimei leziuni. Victima care în cele din urma a decedat.
In acest context, se poate conchide ca, sub aspect subiectiv, inculpatul, săvârșind cu intenție acțiuni de lovire a soției sale. :a determinat producerea unui rezultat. Moartea acesteia pe care nu l-a prevazut, deși în raport cu situația concreta trebuia și putea sa-l prevadă. Fapta sa constituie infracțiunea de violenta în familie, conform NCP (loviri sau vătămări cauzatoare de moarte) și nu infracțiunea de omor. Sau altfel spus infracțiunea prevazuta de art. 189 C.pen. raportat la art. 199 C.pen.
Uciderea unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, tentativa la infracțiunea de omor se pedepsește.