Infracțiunea săvârșită în stare de beție - Intoxicația cu alcool

Infracțiunea săvârșită în stare de beție – Intoxicația cu alcool

by #recuperari-asigurari

săvârșită în stare de bețieInfracțiunea săvârșită în stare de beție reprezinta o cauza ne neimputabilitate. Starea poate fi determinata de o intoxicație cu alcool (beție) sau cu alte substanțe psihoactive. Potrivit art. 241 LPANCP prin substanțe psihoactive se înțelege substanțele stabilite de lege, la propunerea Ministerului Sănătății. Aceste substanțe pot fi, de exemplu, droguri.  Astfel, în condițiile în care ii lipsește discernământul făptuitorului, fapta penala nejustificata nu ii poate fi imputata. Intoxicația, cauza de neimputabilitate, este prevazuta de art. 29 C.pen.

Felurile intoxicației și situația înlăturării caracterului penal al faptei

 1. Intoxicația voluntara. Intoxicația cu alcool sau alte substanțe, produsa în mod voluntar, chiar dacă persoana nu a intenționat sa ajungă în aceasta stare.
 2. Intoxicația involuntara. Intoxicația cu alcool sau alte substanțe produsa în mod involuntar (accidental) sau din eroare.
 3. Intoxicația completa. Intoxicația cu alcool sau alte substanțe ce face ca persoana aflata în aceasta stare sa-și piardă capacitățile intelective și volitive. De exemplu, când alcoolemia unei persoane depășește 3% alcool pur în sânge.
 4. Intoxicația incompleta. Intoxicația cu alcool sau alte substanțe ce face ca persoana aflata în aceasta stare sa sufere o diminuare a capacităților intelective și volitive.

Combinând aceste forme ale intoxicației reținem:

 1. Intoxicația involuntara completa. Reprezinta cauza de neimputabilitate care înlătură caracterul penal al faptei. Astfel, doar în aceasta situație infracțiunea săvârșită în stare de beție nu conduce la aplicarea de pedepse ori măsuri educative.
 2. Intoxicația involuntara incompleta. Nu constituie o cauza de neimputabilitate. Insa, infracțiunea săvârșită în stare de beție incompleta poate constitui o circumstanță atenuanta.
 3. Intoxicația voluntara completa sau incompleta. Nu constituie o cauza de neimputabilitate. Poate fi reținută ca o circumstanță agravanta, dacă intoxicația este preordinata. Starea de intoxicație voluntara este prevazuta uneori ca element constitutiv al infracțiunii. De exemplu, în cazul vătămării corporale din culpa, prevazuta de 196 alin. (1). C.pen.

Intoxicația involuntara completa

Pentru ca infracțiunea săvârșită în stare de beție sa-i fie înlăturat caracterul penal al faptei trebuie îndeplinite următoarele condiții:

A.Existenta stării de intoxicație involuntara completa în momentul săvârșirii faptei.

 • Intoxicația cu alcool sau alte substanțe trebuie sa fie produsa în mod involuntar (accidental) sau din eroare. Intoxicația trebuie sa fie completa, adică persoana trebuie sa-și piardă capacitățile intelective sau volitive, din cauza intoxicației. Starea de intoxicație trebuie sa existe în momentul săvârșirii faptei penale, pe tot parcursul ei. Daca intoxicația exista numai la începutul comiterii faptei, ulterior dispărând, nu se va retine cauza de neimputabilitate. In cazul infracțiunii progresive, nu este necesar ca intoxicația sa persiste pana la producerea rezultatului mai grav. In cazul faptelor omisive, intoxicația trebuie sa existe pe toată perioada în care făptuitorul avea obligația de a acționa.

B.Acțiunea/inacțiunea făptuitorului sa constituie o fapta prevazuta de legea penala și nejustificata

Efectele privind infracțiunea săvârșită în stare de beție

 • Înlătură caracterul penal al faptei săvârșită în stare de beție. Nu pot fi aplicate făptuitorului pedepse sau măsuri educative. Insa, este posibila aplicarea unor măsuri de siguranță (ex: obligarea la tratament medical).
 • Produce efecte numai in personam, care nu se răsfrâng asupra participanților.
 • Constatarea cauzei în cursului urmăririi penale, procurorul dispune clasarea. Iar, în cursul judecații, instanta dispune achitarea.
 • Intoxicația voluntara completa înlătură răspunderea civila delictuala a făptuitorului, lipsind discernământul.